Sari navigarea

Arhitectul italian David Fisher a anunţat la New York, lansarea unui proiect de construcţie revoluţionar, în Dubai, descris drept „prima clădire în mişcare“ – un zgârie-nori cu 80 de etaje, fiecare etaj fiind rotitor. Rezidenţii clădirii vor avea astfel parte de o panoramă completă a oraşului, mereu schimbătoare, în timp ce localnicii vor putea admira o clădire impozantă, a cărei formă exterioară se modifică perpetuu.Ridicat de numai 80 de muncitoriFisher a menţionat că urmăreşte să ridice astfel de blocuri rotitoare în mai multe oraşe ale lumii, între care Moscova (unde a obţinut deja autorizaţie de construcţie) şi New York. Cel preconizat pentru Dubai, încredinţat antreprizei Rotating Tower Dubai Development, condusă de firma lui Fisher, Dynamic Group, va avea o înălţime de 420 de metri. Vânzările pentru apartamente în acest turn vor începe în luna septembrie, preţul orientativ fiind de 30.000 de dolari metrul pătrat.

Cel mai mic apartament, de 123 de metri pătraţi, va costa în jur de 4 milioane de dolari, iar cel mai mare, cu o suprafaţă de aproape 1.200 de metri pătraţi, aproape 39 de milioane de dolari. Un al doilea Turn Dynamic, cel din Moscova, se află într-un stadiu de proiectare avansat, preasamblarea părţilor sale componente urmând să debuteze în viitorul apropiat şi să se încheie în cursul anului 2010, când ar urma să fie finalizat şi cel din Dubai.

Ridicat de numai 80 de muncitori

„Intenţia noastră este să construim un al treilea zgârie-nori rotitor la New York. Şi alte Turnuri Dynamic vor fi ridicate prin lume, urmând interesul dezvoltatorilor, al guvernelor şi al oficialilor publici – în Canada, Germania, Italia, Coreea şi Elveţia“, a spus Fisher. În afara piscinelor şi grădinilor amenajate în interior, clădirea va fi prevăzută şi cu ascensoare pentru maşini, astfel încât fiecare proprietar să-şi poată parca autovehiculul chiar în faţa apartamentului lor – indiferent de etaj.

Turnurile rotitoare pot produce mai multă electricitate decât vor consuma rezidenţii lor, prin panouri solare exterioare şi turbine eoliene plasate orizontal între etaje. Persoanele care cumpără un etaj întreg vor putea comanda prin voce viteza de rotaţie a acestuia, oriunde între minima de o rotaţie completă în trei ore şi maxima de una într-o oră. Proiectul este revoluţionar şi prin felul în care va fi transpus în practică: componentele prefabricate vor fi realizate de 600 de muncitori, iar montarea lor pe şantier va fi realizată cu o echipă de numai 80 de oameni. Construcţii similare, tradiţionale, sunt ridicate cu echipe de cel puţin 2.000 de muncitori, spune Fisher.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: